top of page

Casa Su
 

Year of design: 2017

Year of construction: 2017

Project area: 270m2

Location: Lumbisí

Project publications:

- El Comercio 180113, January 13, 2018.

- Residences-Build The natural house of concrete, steel and glass by Yadira Trujillo.

- Archdaily. May 28, 2018. Casa Su / Bernardo Bustamante Arquitectos

https://www.plataformaarquitectura.cl/cl/895121/casa-su-bernardo-bustamante-arquitectos?utm_source=offices&utm_medium=email&utm_campaign=just-published

- Divisare. May 29, 2018. https://bernardobustamantearquitectos.divisare.pro/projects/386948-casa-su

-Key! issue # 81. Efficient use of resources in architecture. July - August 2018

-Trama editions # 148. SU House. October 2018

-House Su. Archello.  

https://archello.com/project/casa-su

-Editorial AyD. 100 best houses in Latin America 2020. Casa Su / Ecuador

-Best Residential Architecture Practice - Ecuador & Best Ecuador Residence Project (Ecuador): Casa Su - Lumbisi.  https://www.build-review.com/winners/bernardo-bustamante-arquitectos/

Casa Su located in Lumbisí, one of the oldest indigenous communes in the country. Colonized by the movements of the population of Quito, towards the peripheral valleys of the city, in search of countryside and a warmer climate. The plot was born from a plot of a weekend farm developed in the 80s.

 

In the lot there was a precarious construction, which were the cellars of the original country house, which was completely reused for the construction of the new house.

We tried to reuse everything, from the carpentry or roof sheets, to the rubble generated by the overthrow of concrete block masonry and the concretes of the structural elements. The concrete rubble was reused in fillings and foundations, while the concrete block and gravel is crushed to reconvert it into precast concrete panels that were used as skin on the facade, in this way they avoided evictions and were produced zero construction waste.

 

Construction debris has generated a significant environmental impact in the city and has multiplied with the real estate development that Ecuador has experienced in recent years. Until recently, streams were used as landfills, affecting the flora and fauna that inhabit these geographical features. Currently, the Municipality of Quito has implemented landfills for this type of waste, which brings constant complications. The avoidance of generating rubble reduces the rubble in the dumps, and the long displacements of the Dump Trucks are avoided to place this waste.

 

The property is located on the top of a small hill, allowing extraordinary views towards the Tumbaco valley and the Ilaló hill. Towards the east, it is bordered by two parks that guarantee visuals and to the north and west with two streets that facilitated the division of the program into a house and an architecture studio, making the access independent, avoiding privacy conflicts.

 

The project is a 20 m long by 6 wide bar that is placed perpendicular to the secondary street, which allows a triangular garden whose dimension is multiplied by merging with the parks. The bar starts from the highest point of the topography, generating a subsoil for parking in the lower area, thus avoiding earth movements.

 

The continuity of the bar breaks towards the rear garden on the upper floor, with a cantilevered volume of four meters, where the master bedroom works, leaving the ground floor free to generate a covered outdoor porch that is accessed from the social area. The ground floor is free, increasing the feeling of space. There is a double height in the living room area, which is related to the family social area on the upper floor.

 

In six months of construction, it turned out a building that takes advantage of the problems of its location and work, to obtain this contemporary architecture of low economic and environmental cost.

bottom of page